Αρχική

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 12.06.2008   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 2
Λιγότερο Περισσότερο
Για τον Πειραιώς - 4

Elcathex :  Αντί δικής μας απαντήσεως στον Πειραιώς κ.Σεραφείμ

------------------------------

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Ο Πρόεδρος

 

Θεσσαλονίκη 23-5-2008

 

Προς

τον Πανοσιολογιώτατο

Π. Στέφανο Μαραγκό

Αντέξαρχο της

Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας

Αθήνα

Πανοσιολογιώτατε,

 

Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκε την εκλογή του εκλεκτού συναδέλφου καθηγητού, πατρός Δημητρίου Σαλάχα, υπό της αυτού Θειοτάτης Αγιότητος του Πάπα Βενεδίκτου ΧVI ως Επισκόπου - Ανατολικού Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών της Ελλάδος.

 

Οι συνάδελφοί μου και εγώ, ευχόμενοι όπως ο Πανάγαθος Θεός ενισχύει τον εψηφισμένο νέο Επίσκοπο στο δύσκολο έργο του, αποφασίσαμε ομόφωνα  στο Διοικητικό Συμβούλιο της 22ας Μαΐου 2008 να εκπροσωπηθεί το Τμήμα, τόσο κατά τη χειροτονία  του όσο και κατά την πρώτη αρχιερατική του Λειτουργία, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο καθηγητή του Τμήματος κανονολόγο κ. Νικόλαο Μαγγιώρο, μαθητή του π. Δημητρίου.  Ανειλημμένες υποχρεώσεις, δυστυχώς, καθιστούν αδύνατη την φυσική παρουσία μου, όπως διακαώς επιθυμούσα.

 

Πιστεύω  ακράδαντα, ότι η πλούσια εμπειρία του π. Δημητρίου στον Επίσημο Θεολογικό Διάλογο, αλλά και η συμμετοχή του κατά την τελευταία δεκαπενταετία στα επιστημονικά συνέδρια του Τμήματός μας με το  Ποντιφικό Ινστιτούτο ATENEO ANTONIANUM, για την επιτυχία των οποίων η συμβολή του υπήρξε ανεκτίμητη, του έχουν προσφέρει τα απαραίτητα εκείνα εφόδια, με τα οποία θα μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της ορατής ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού.

 

Ιδιαιτέρως, η ελληνόρρυθμη εκκλησιαστική παράδοση, στην οποία ο π. Δημήτριος ανήκει, και η οποία τόσο δυναμικά συνέβαλε στις διεργασίες της Β΄ Βατικανής Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας, μπορεί να αποβεί υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του από παράγων διαιρέσεως - όπως συνέβη κατά το παρελθόν - σε παράγοντα ενότητας μεταξύ των δύο αδελφών εκκλησιών, συμβάλλοντας έτσι στην εκπλήρωση των λόγων του Κυρίου «ίνα πάντες έν ώσιν» (Ιω. 17:21).

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

 

Πέτρος Β. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ