Αρχική

Αναβαπτισμοί 10.04.2008   Εκτύπωση  Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Αξιολόγηση χρήστη:starstarstarstarstar / 7
Λιγότερο Περισσότερο

Ανοιχτή Επιστολή

του Καθολικού Εφημερίου και των Καθολικών πιστών

του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων ΠΕΤΡΟΥ  και ΠΑΥΛΟΥ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΆ

 

 

10 Απριλίου 2008 

 

ΑΡΚΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΠΑΣ;  ΑΡΚΕΙ  ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ;

ΟΧΙ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

 

                          

Παράδοξο το γεγονός στο οποίον θα αναφερθούμε. Και πολύ λυπηρό. Τουλάχιστον για  τις ημέρες  μας και τους καιρούς μας.

 

Συνάδελφος ιερεύς της γείτονος  Ορθοδόξου Ενορίας στην πόλη  μας  προέβη σε αναβαπτισμό καθολικού νεαρού, ενόψει του γάμου του μετά δίδος ορθοδόξου. Η δε ληξιαρχική πράξη Βαπτίσεως   με τις αντίστοιχες κρατικές σφραγίδες, καθώς και η ομολογία του νεαρού καθολικού υπό μορφήν  Λιβέλλου, με τις αντίστοιχες Μητροπολιτικές  σφραγίδες της γείτονος  Ενορίας έφθασαν στα Γραφεία μας με κομιστή -κατά παραγγελίαν του ιδίου ιερέως - την μητέρα του νεαρού.

Κατόρθωμα;  Άπαγε.

 

Ποίος μπορεί να υποστηρίξει ότι τα 1.200.000.000 των ανά τον κόσμον καθολικών είναι αβάπτιστοι; Αβάπτιστοι οι 4000 περίπου Καθολικοί Επίσκοποι; Ποίος έχει δικαίωμα να τους αρνηθή τον βαπτισματικό χαρακτήρα τους; Ποίος Πατριάρχης θα σκεπτόταν να αναβαπτίσει τον Ρώμης;! Ποίος θα μπορούσε να υποστηρίξει  ότι δεν υπάρχουν στην Καθολική Εκκλησία τα Μυστήρια της μυήσεως στη χριστιανική πίστη; Ποίος,  σήμερα, με τα δεδομένα της πνευματικής  ωριμάνσεως των Εκκλησιών μας μπορεί να ζητεί τον αναβαπτισμό του συνομιλητού του στον διεξαγόμενο Θεολογικό Διάλογο;

 

Κοπιώδης - έστω- ο ήδη διεξαγόμενος Θεολογικός Διάλογος, αλλά πηγαία πλέον στις χώρες του Εξωτερικού η χάριτι του  Διαλόγου αυτού αγαστή συνεργασία των απανταχού Καθολικών και Ορθοδόξων!! Μέχρι σημείου χαράξεως και κοινής ακόμη Ποιμαντικής  Δράσεως σε συγκεκριμένες περιόδους του λειτουργικού έτους(π.χ. Γαλλία βλ.                    http://www.elcathex.com/eke/index.php?option=content&task=view&id=58&Itemid=131  ).

 

Ειρηνοποιές ενέργειες, πολλές πάμπολλες, οι οποίες δεν περνούν δυστυχώς (αλλά γιατί;) στη δημοσιότητα. Και δεν ενημερώνεται το ποίμνιο της χώρας μας - ποτέ και από κανένα -για τις αληθινά απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελεσματικής μαρτυρίας της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο, όπως συμβαίνει με τις οικουμενικές ανά την Υφήλιο διαχριστιανικές συγκλίνουσες στο πρόσωπο του Κυρίου πνευματικές ανησυχίες.

 

Ποίος μπορεί να υποστηρίξει ότι οι γιγαντιαϊες προσπάθειες  των σημερινών μεγάλων Οικουμενικών Ταγών Βαρθολομαίου  Κων.πόλεως και Βενεδίκτου επισκόπου  Ρώμης δεν εκφράζουν τον διακαή  πόθο του Διδασκάλου Ιησού του Λυτρωτού  και την ιερή Εντολή ίνα πάντες εν ώμεν; Ως Αρχιερείς των δύο Εκκλησιών βιώνουν την τραγικότητα του Σταυρού της Διαιρέσεως των Χριστιανών! Έκαναν δικό τους τον διακαή πόθο του κοινού Διδασκάλου Χριστού ινα πάντες εν ώμεν . Και τούτο είναι  Διαθήκη  Θεία - γραμμένη ήδη με τον ιδρώτα και το αίμα της σωστικής  αγωνίας του Λυτρωτού. Το ίνα πάντες εν ώσιν είναι η τελευταία παραγγελία του, μαζί με τη σύσταση της Θειότατης Ευχαριστίας. Ίνα ο κόσμος πιστεύση και ίνα δοξασθή ο Πατέρας ο Ουράνιος . Ο δε Ουράνιος Πατέρας  δεν δοξάζεται  με ενέργειες, ώσάν το κατόρθωμα του περί ου ο λόγος ιερέως,  οι οποίες τουλάχιστον δεν συνάδουν    με  το  πνευματικό κλίμα των καιρών μας - όπως μας το καλλιεργούν οι εκκλησιαστικοί ταγοί μας, οι επίσκοποι  Ρώμης  και  οι Πατριάρχες  Κων.πόλεως   ήδη από τον Ιανουάριο του  1964.

 

Με τη συνάντηση  εκείνη των αειμνήστων Ειρηνοποιών  Παύλου ς¨ και Αθηναγόρου Κων.πόλεως στους Αγίους Τόπους, ου έστησαν    οι πόδες του Κυρίου, του Λυτρωτού όλων των ανά την Υφήλιον ανθρώπων,  άρχισε ο Διάλογος της Αγάπης ασφαλώς εν Αληθεία. Πόσοι συνέλληνες εμπνέονται από τέτοιες εκκλκησιαστικές νοσταλγίες συμφιλιώσεως, συνεργασίας, τελικής Ενότητας - αφού λείπει η αντίστοιχη ενημέρωση; Και γίνονται τόσα πολλά!!! Σχεδόν σε καθημερινή βάση…

 

Πολύ μικρή, ταπεινή η μέθοδος των αναβαπτισμών…Ας στραφή η όποια ποιμαντική  ενέργεια προς την Ενότητα. Ας δουλέψουμε για την Ενότητα αυτήν. Ας προσευχόμεθα  για την Ενότητα. Όπως την θέλει ο Θεός, και επειδή Εκείνος περιμένει να δοξασθή δια της Ενωμένης Εκκλησίας. Άλλωστε τούτο ομολογούμεν ως άρθρο πίστεως:  Πιστεύω… εις Μίαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν.  Ας επιδεικνύουμε λιγότερη εκκλησιαστική ακαμψία…οι πολιτικοί της γης προάγουν ημάς εις συμφιλίωσιν!!! 

Καλούμεθα  να δώσουμε το  παράδειγμα της αγάπης και του σεβασμού του άλλου. Όλοι να  σεβασθούμε τη διαφορετικότητα. Να σεβασθούμε τον άλλο, όπως εκείνος είναι.  Όλοι ίσοι - Όλοι διαφορετικοί. Με σεβασμό οι μεν προς τους δε. ( Βλέπε                                http://www.elcathex.com/eke/index.php?option=content&task=view&id=62&Itemid=131 ).

 

Στην εποχή μας, στον αιώνα μας, οι Πατριάρχες και Πάπες  προάγουν ημάς εις Υπερώα…Όχι στις Κολυμβήθρες των αναβαπτισμών…Ας τους ακολουθήσουμε . Η ενημέρωση θα ωφελήσει. Δεν θα είναι αποτελεσματικός ο Διάλογος, εάν δεν υπάρξει ενημερωμένη Βάση πιστών. Κι εδώ - χωλαίνουμε. 

 

 

 Με άπειρο σεβασμό προς την Ορθοδοξία και τους θεσμούς  της

 

 

 

                                                      Ο Εφημέριος     και  οι Καθολικοί πιστοί

                                                                         της πόλεώς  μας